Engedd meg, hogy egy picit jobban megmutassam neked, milyen tudás áll nyitva számodra a VideoNINJA program mögött. Remélem számodra is fontos, hogy hiteles forrásból szerezd be az információkat, bármely témában.

Ha az egészséges táplálkozást vagy egy hatékony diétát szeretnél megtanulni, elsajátítani, akkor kivel tudsz jobban azonosulni? Egy láthatóan vékony és fitt oktatóval, aki kicsattan az egészségtől vagy egy kövér emberrel? Esetleg egy olyan valakivel, aki valamikor bizonyítottan kövér volt, de az általa oktatott módszerrel maga is lefogyott?

Ha a vállalkozásodban akarsz fejlődni, kitől fogadsz el jobban tanácsot? Remélem olyan valakitől, aki már legalább egy vállalkozást láthatóan sikerre vitt. Sőt, ez esetben lehet még jobb, ha vannak bukásai is, amiből tanult már annyit, hogy neked még könnyebb legyen.

Sokan rólam sem tudják elképzelni, hogy valamikor ugyanolyan totál amatőr voltam a videózásban, mint ők.

Pedig én sem úgy születtem, hogy tudok komponálni, videót vágni, és a kameramozgásokat sem az anyatejjel szívtam magamba. A tanfolyamaim bevezetőjében bizonyítékként meg is mutatom életem legelső felvételeit, amelyek nemrég előkerültek a családi videó archívumból. Bizony, én is elkövettem az összes tipikus, amatőrökre jellemző hibát, amit csak lehetett.

De sokan azt sem tudják, hogy valójában hol tartok most, nem mindenki ismeri a munkásságom. Erről természetesen nem azért akarok írni neked, hogy dicsekedjek, hanem a saját példámmal akarlak bíztatni, hogy a videózás igenis megtanulható.

Az “Ezer Év Jelenidő” című, a Pannonhalmi Apátságot bemutató 85 perces turisztikai imázs filmem “előzetese”, melyet a Kreativ.hu bronz díjjal jutalmazott.

A teljes történettel nem akarlak untatni. A lényeg, hogy egy olyan világban kezdtem el videózni, amikor még nem volt Facebook, de még internet sem. Az első videóim nekem is magán jellegű kísérletezgetések voltak, nyaralásokat, családi eseményeket próbáltam megörökíteni.

Ebben az időben még nem értek minket olyan vizuális hatások sem, mint manapság minden egyes nap. És egy átlagember, egy amatőr nem is nagyon tudott hol tanulni a videózásról, nem voltak ilyen irányú képzések.

Hogyan tanultam meg akkor mégis videókat készíteni?

A legtöbbet természetesen a saját hibáimból tanultam. Mindig is nagyon kritikus voltam magammal és állandóan elemeztem, hogy mi működik és mi nem. Amikor az első felvételeimet visszanézve majdnem elaludtam, már akkor megpróbáltam rájönni, hogy mi váltotta ki ezt a hatást, a következő felvétel során pedig megpróbáltam ezt kijavítani.

Ezen kívül fotós iskolákba is jártam, mert nagyon érdekelt a fotózás is (ez egyébként azóta sem változott, de ez maradt hobby). Két fotós iskola volt ebből a szempontból meghatározó. Az egyik egy alap tanfolyam volt, ami annyiból volt fontos, hogy nélküle nem tudtam volna továbblépni újabb szintekre. Sokszor keresnek meg engem is azzal, hogy hogyan kell ilyen meg olyan felvételt, vagy trükköt megcsinálni és ilyenkor az esetek többségében kiderül, hogy a megfelelő alapok ismerete nélkül ez bizony lehetetlen.

Tanulság tipp számodra:

ahogy bármely területen, a videózást is az alapoktól akard megtanulni. Ha ezek rendben vannak, akkor fogsz tudni hatékonyan új szintre lépni. A csábító trükkök csak ideig-óráig fognak kisegíteni, megfelelő alapozás nélkül hamar meg fogsz rekedni.

A másik tanfolyam pedig egy természet fotós tanfolyam volt, amire a mai napig nagyon hálás szívvel gondolok vissza, itt tanultam meg ugyanis komponálni.

Mitől volt ez a tanfolyam annyira különleges? Attól, hogy végtelenül gyakorlatias volt. Egy körülbelül 6 hónapos időszakban heti rendszerességgel gyűltünk össze, illetve nagyjából havonta mentünk el közös fotózásra. Ilyenkor mindenki ugyanabban a kb. 200 méter sugarú területen belül bóklászott valahol a természetben és fotózta, amit talált.

A heti foglalkozásokon pedig ezeket elemeztük. Az oktatónk pedig - aki elismert természetfotós – kíméletlen módon, de abszolút segítő szándékkal kritizálta a képeket. A legapróbb részletekig kerestük a tökéleteset és ezek az építő jellegű kritikák ugrásszerűen növelték a tudásunkat, érzékelésünket, érzékünket a témához.

A tanfolyam végén pedig olyan kiállítás készült a képeinkből, amelyet ha előre láttam volna, nem hittem volna el, hogy mi készítettünk. Ennyit jelent egy hiteles és jó oktató. Ezúton is köszönöm ezt Zsila Sándornak!

Tanulság tipp számodra:

bármennyit is tanulsz majd a videózásról, a legjobban akkor fogsz tudni fejlődni, ha minél többet gyakorolsz, és van egy hozzáértő segítőd, akitől visszajelzést is kapsz. Még jobb, ha úgy tanulsz, hogy hasonló szinten lévő társaid fejlődését is nyomon követed, tőlük is inspirálódva.

A videózás elmélyülése magán, illetve üzleti célú „projektekkel” indult. Az akkori munkahelyemen csináltunk poénos videókat, vagy a tágabb családban volt esküvő és mivel tudták, hogy már van némi tapasztalatom, így megkértek, hogy videózzak.

Ezek a videók pedig annak ellenére, hogy láthatóan amatőrök voltak, mégis elég jól sikerültek, mert az addig megszerzett alap tudás már bennük volt. Például az, amit a komponálásról tanultam. Így azoktól, akik ezeket látták, újabb megbízások jöttek, mind esküvőre, mind a cégnél.

Hamarosan azon kaptam magam, hogy én csinálom a munkahelyem számára a belső oktató videókat. Aztán hamarosan megbízásos alapon vállaltam esküvői videózást is.

Az esküvők aztán egy külön fejezetet jelentettek a karrieremben. Az első megbízásoktól kezdve végül egészen 2013-ig igen aktívan készítettem esküvői filmeket. Végül már egészen komoly csapattal, többnyire 4-5 fős stábbal kivitelezett komoly produkciók lettek mindebből és az esküvői filmes piac egyik meghatározó szolgáltatójává váltam.

Az esküvőkért azért vagyok nagyon hálás, mert az alapozás után itt tanultam meg szinte mindent, amit a filmkészítésről ma is tudok. Kezdetben egy kamerával voltam csak jelen az esküvőkön és rá kellett jönnöm arra, hogyan lehet úgy dolgozni, mintha több operatőrrel dolgoztunk volna. Itt kellett megtanulnom gyorsan és pontosan dolgozni, mivel nem lehetett semmit sem megrendezni, rohanni kellett az események után és nem lehetett a kulcsfontosságú jelenetekről (például gyűrűhúzás) lemaradni. És nem csak lemaradni nem lehetett, de közben még szépen is kellett visszaadni, élességet eltalálva, jól komponálva.

Igazából itt váltam „nindzsává”. Itt kellett kifejlesztenem azokat a képességeket, hogy a vendégeket, a párt, az eseményt nem megzavarva, szinte észrevétlenül tudjak gyorsan és nagyon precízen alkotni. Az esküvők adták azt is, hogy olyan eszközöket szerezzek be, amelyek segítenek mindebben. Tényleg pont úgy, mint egy nindzsa harcosnál. És valójában ezért lett az oktatási márkám neve is VideoNINJA!

Vágni is az esküvői videók készítése során tanultam meg igazán. Mindig is arra törekedtem, hogy egyrészt a lehető legjobban kidomborítsam a párok egyéniségét, másrészt pedig minél inkább a választott zene stílusához és ritmusához passzoljon a vágás. Ez folyamatosan fejlesztette a szerkesztési-, beleérzési képességeimet, az arányérzékemet. A vágás legfőképpen ezen múlik, nem magán a technikai ismereteken.

Judit és Jason esküvői története. Egy fekete bőrű, karib-tengeri fiú és egy fehér bőrű, európai lány találkozásának, szerelmük erejének megtestesülése esküvőjük napján.

Tanulság tipp számodra:

mindig a cél határozza meg mind a videó tartalmát, mind az elkészítéséhez használt eszközöket. Ezek nélkül vagy a végeredmény lesz furcsa, vagy a kivitelezés lesz nagyon nehézkes, vagy mindkettő egyszerre.

Az esküvői videókkal párhuzamosan egyre több vállalati célú kérés érkezett, majd feleségem tevékenységének köszönhetően megjelentek a gasztronómiai témájú filmek is.

Végül annyi ilyen jellegű igény keletkezett, hogy már nem jutott elegendő energiám az esküvőkre, így hoztam egy nehéz döntést és kiszálltam ebből a szegmensből. De a mai napig igaz, hogy attól tudom manapság is akár a reklám célú- vagy promóciós filmeket, akár a dokumentumfilmeket magas színvonalú produkciókban elkészíteni, amit az esküvői videózás során megtanultam. Emiatt tudtam egy 85 perces, a Pannonhalmi Apátságról szóló turisztikai image filmet is természetes, őszinte hangulatúra elkészíteni, mert pontosan tudom milyen, amikor spontán jelenetekkel kell dolgozni.

Az utóbbi években pedig már magam is rendszeresen kihasználtam az online tanulás lehetőségeit és számos képzést vásároltam, de most már inkább arról tanulok, hogyan lehetek még jobb történetmesélő. Volt olyan képzés, ami 500 dollárba került, de minden centje megértje, mert magasabb szintre került a szakmai tudásom, mind alkotóként, mind szervezési területeken.

Tanulság tipp számodra:

soha nem elég a tanulásból. Ha azt hiszed, hogy már mindent tudsz, biztos, hogy lemaradsz.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy neked is egy ilyen életpályát kell befutnod a videózásban, nem is erről szól a VideoNINJA képzési rendszer.

Az elsődleges célkizűzésed az kell legyen, hogy a te igényeidhez, céljaidhoz jobb, igényesebb videókat tudj készíteni.

Ebben biztosan tudok neked segíteni, hiszen végigjártam már ezt az utat, illetve egy kicsit tovább is mentem rajta. A saját bőrömön szerzett tapasztalatokat pedig mind meg is fogom veled osztani, ha velem tartasz.

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

Videókészítő

ONLINE MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w
Jól kinéző SZAKÉRTŐI VIDEÓK könnyedén

ONLINE TANFOLYAM

Phone-record-mockup-Miki-800px-3

"Varázspálca" INSTANT-VIDEÓ KÉSZÍTŐ

ONLINE TANFOLYAM

Instant-video-tanfolyam-course-thumbnail

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.