Lehetséges ez? A videózás nem csak a született tehetségek kiváltsága?

A kedvenc vloggered olyan lazán beszél a közönségének, hogy tutira erre lett teremtve. Más csatornákon meg olyan látványos és kreatív videókat látsz, hogy el sem tudod képzelni, hogy pattanhatott ki a készítője fejéből.

Te sosem fogsz tudni ilyen videókat készíteni. Vagy mégis?

Biztos vagy benne, hogy a sikeres youtuberek, vloggerek, videósok mind így kezdték, mind így születtek? Az a biztos, hogy NEM, nem így kezdték. Lehet van köztük tehetségesebb, de bármilyen nagyságú összegben hajlandó vagyok fogadni, hogy az első videóikat ők is nagyon megmosolyogják ma már.

Senki nem tudja először, hogy kell ennek nekiállni. Van aki magának silabizálja ki, van aki szerencsés és van a közelében segítség hozzá, de az mindenkiben közös, hogy botladozva kezdi el és folyamatos visszacsatolások mellett sok-sok gyakorlással fejlődik és aztán jut el valahova.

Mit gondolsz, lenne ennyi youtuber, vlog csatorna a nagyvilágban, ha ez csak néhány született zseni kiváltsága volna?

young attractive vlog hipster and trendy style looking man smiling happy talking to camera posing cool with attitude dressing informal in selfie and internet video blogger recording
Young female blogger with tie bow recording video at home

Számtalan helyen elmeséltem már, a képzéseimben be is szoktam mutatni, hogy én honnan indultam. Igazán derűs és reménykeltő pillanatokat szokott kelteni, mikor meglátják a legelső felvételeimet, ami ugyanolyan kő amatőr videó, mint bárki más legelső videója.

Én is ugyanonnan indultam mint bárki, a különbség köztünk mindössze annyi, hogy én jóval régebb óta gyakorlom ezt a dolgot, mint te. Illetve még annyi, hogy nekem nem voltak olyan lehetőségeim tanulni, mint manapság, így egy nehezebb utat kellett bejárnom, de pont ezeket a tapasztalatokat adom át a tanfolyamaimban, hogy neked legyen benne rövidítési lehetőséged.

Egy dolgot viszont te sem fogsz tudni megúszni, akár magad csinálod, akár segítséggel: a gyakorlást.

De miért olyan nehéz, vagy miért tűnik olyan nehéznek megtanulni videózni?

Ennek két típusú oka van, az egyik műszaki, a másik művészeti jellegű. Sokan a technikától félnek és túl bonyolultnak találják a kamerákat vagy videós eszközöket.

„Úristen, hol kell ezt egyáltalán bekapcsolni vagy beállítani?”

A férfiak kevésbé félnek ettől a részétől és sokszor tapasztalom, hogy mi férfiak hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha már tudjuk kezelni a kamerát, akkor az egyben azt is jelenti, hogy tudunk videót készíteni. Technikai értelemben igen, de a másik nagy probléma a videókészítés megtanulásánál a megfelelő tartalom elképzelése és előállítása.

Miről fog szólni a videó? Hogyan komponáljak? Milyen sorrendben vágjam? Legyen-e hozzá zene és milyen? Vagy a manapság egyik legalapvetőbb kérdés: függőleges vagy vízszintes videót készítsek? 

Happy young family taking selfies with her camera on the gimbal steadycam

Ugyanakkor valóban nincs miért csodálkozni azon, hogy ezektől a kérdésektől fél a legjobban mindenki, aki valaha is gondolkodott azon, hogy videókat készítene. Ugyanis ezeket a dolgokat nagyon kevés helyen tanítják és legtöbbször nem a te szinteden vagy rosszul teszik ezt. Videós és filmes képzések leginkább arra a célra találhatóak, ha valaki ilyen szakemberré akar válni és elhelyezkedni a videós/filmes piacon. Ezek nem csak brutál költséges képzések, de itt a szakzsargonokat kenni-vágni kell ahhoz, hogy lépést tudj tartani.

Az amatőrök egyelőre eléggé parlagon vannak hagyva ebben a kérdésben. Ki is szoktam akadni, amikor találok valamilyen amatőröknek szóló anyagot, képzést és azt látom benne, hogy rögtön a komolyabb kamerákat (mint pl. DSLR) és bonyolult utómunka szoftvereket (mint pl. Adobe Premiere Pro) akarják rájuk erőltetni. Ilyenkor nyilvánvaló módon nem az amatőrök fejével lett végig gondolva a helyzet. Egy DSLR kamerát kezelni és használni az egyik legbonyolultabb dolog. Persze az eredmény is szép lesz, de rögtön ezzel indítani eléggé halálra ítélt próbálkozás, az esetek 99%-ában csalódás lesz és fel is fogják adni. Egyszerű videók megvágásához pedig nem kell pilóta vizsgát igénylő bonyolult szoftver, vannak erre jóval egyszerűbb és jó eredményeket hozó megoldások is.

Valami elindult...

60fa9bmxvpe-redd-angelo-900px

Szerencsére elindult már valami ezen a téren és van pár kezdeményezés, ami kifejezetten az amatőröknek igyekszik segíteni. Ezek nemzetközi szinten is még gyerekcipőben járnak, de ez talán változni fog a jövőben.

Itthon én, vagyis a VideoNINJA vagyok úttörő ebben, ez itt a reklám helye:-) 

Mindenesetre eddigi próbálkozásaim úgy tűnik sikerrel jártak, akár személyes, akár csoportos, akár online képzés formájában adtam át a tudást. Egyre több a sikertörténet és ennek nagyon örülök, mert látom a tanulóimon azt a felszabadító érzést, hogy „én is meg tudom csinálni”.

Ezek az élmények és eredmények nagyon inspirálóak számomra is. És hiszem, hogy azért sikerültek az eddigi képzések, mert nem a szakmai nyelven, hanem kifejezetten a kezdők nyelvén szólnak. Mit nem adtam volna, ha anno valaki így segített volna nekem!

Próbáld ki első lépésnek a Mini-Tanfolyamot!

Az online Mini-Tanfolyamomról folyamatosan nagyon lelkesítő visszajelzéseket kapok. Ha szeretnél belekóstolni az alapokba (kameratípustól függetlenül), akkor javaslom próbáld meg te is.

Ez egy 6 leckés alapozó online tanfolyam, amellyel már most, totál kezdőként el tudsz jutni oda, hogy élvezhető videókat készíthess, és némileg tudatos is legyél abban, amit csinálsz.

Már ebben a tanfolyamban megtanulhatod, hogy mikor, milyen célhoz, milyen jellegű és irányú, vagy hosszúságú videókat készíts. A legfontosabb, legalapvetőbb kompozíciós szabályokat is megtanítom neked, ahogy azt is, hogy mit NE csinálj. De a legtutibb része a tanfolyamnak szerintem az a lecke, ahol megmutatom milyen programmal tudsz összevágni egy élvezhető videót mindenféle szaktudás nélkül, ugyanis az megcsinálja helyetted!

Mindez a tudás pedig már elérhető számodra is egy mozijegy + popcorn áráért!

Tehát ne csüggedj, van remény! De legfőképp, hogy segítség is van hozzá!:-)

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

Videókészítő

MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.