Az Autósámán videóblogot alig több mint két éve indították – hatalmas lelkesedéssel és egy mobiltelefonnal.

A márka mögött álló Bertalan Gábornak mindössze egyetlen célja volt: jó minőségű autós teszteket akart forgatni. A márka azóta kinőtte magát és azon túl, hogy Gábor cégének egyik alappillére lett azáltal, hogy jelentős online forgalmat terel vállalkozása weboldalára, mára megérett arra is, hogy saját lábra álljon és önállóan profitot termelő csatorna legyen belőle.

Autosaman2-600px

Bertalan Gábor – vagy ahogy a legtöbben ismerik: az Autósámán – mindig rajongott a kocsikért.

Az Origó külsős videóriportereként készítette első autóstesztjeit, majd amikor néhány év után otthagyta a portált, azt vette észre, hogy az állását maga mögött hagyta ugyan, de a közléskényszer benne maradt. Másfél évvel később egyedül kezdte el építeni az Autósámán márkát.

Civilben akkor már régóta egy autós lízingcéget vezetett, ám a cégvezetés mellett szerette volna kiélni kreativitását a videózásban.

Akkor még fogalma sem volt arról, hogy az Autósámán videóblog két év múlva egymilliós nézettségű Youtube-csatornájával, és több tízezres megtekintéssel büszkélkedő videóival autós lízingcégének egyik alappillére lesz, ami minőségi videóival, őszinte szavaival és egyedi stílusával csak úgy vonzza majd az autók szerelmeseit és az organikus forgalmat a keresőkből.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, hogy hogyan jutott el idáig Gábor.

„Amikor kitaláltam az Autósámánt, nem volt tudatos stratégiám. Egyetlen dolgot akartam: jó videókat készíteni.” – emlékszik vissza a kezdetekre.

Első videóit egy iPhone 5-tel készítette, a laptopján lévő ingyenes iMovie vágóprogrammal vágta össze a snitteket, valamint beruházott egy tripodba. Ez volt az összes felszerelése.

Az Autósámán első iPhone-os videóinak egyike, iMovie effektekkel, még nem túl jó hanggal.

Tanulság tipp számodra:

kezdd el csinálni, idővel jobb leszel. Ha van aki segít vagy tudsz tanulni valahonnan az még jobb, de akármennyire készülsz fel, az elején nem lesz tökéletes. Sokan mondják, hogy "majd elkezdek angolul beszélni, ha már megtanultam" - tudjuk, hogy ez nem működik, nincs ez másképp a videókészítéssel sem.

Hogy a siker nem a profi, nagy összegeket felemésztő technikán, hanem a lelkesedésen múlik, arra tökéletes példa az Autósámán.

„A harmadik videó, amit készítettünk, egy Lexusról szólt. Amikor kész lett a videó, azt mondtam: ha megnézik ezren, veszünk egy pezsgőt. Ha kétezren, meg is isszuk. Most 5900-on áll a megtekintések száma.” – nevet a kezdeteken Gábor.

Később sem fektetett be hatalmas összegeket a felszerelésébe, de szeretett volna kísérletezni és jobb minőségű videókat készíteni, ezért vásárolt néhány telefonra szerelhető lencsét és szelfibotot. Később lecserélte a telefonját iPhone 6-ra, majd 7-re, beruházott további lencsékbe, stabilizátorba és utómunka applikációkba.

Ezekkel sem tudott profi videókat készíteni, de újabb lehetőségeket nyitottak meg Gábor előtt, ráadásul a közönség szerette a videóit, amit a meredeken növekvő nézettségek bizonyítottak.

Igyekezett a költségeket alacsonyan tartani és ezekkel az eszközökkel ez sikerült is.

Újságírói múltjának köszönhetőn a felvételkészítés alapjaival tisztában volt, azonban rengeteget kellett kísérleteznie, mire kitanulta a kamerázási trükköket és a videóvágás csínját-bínját.

Amikor elkezdett nőni a megtekintések száma és egyre több pozitív visszajelzést kapott, eldöntötte, hogy tudatosan fogja építeni a vállalkozása marketingstratégiáját és kihasználja a szolgáltatások közötti szinergiákat.

Ekkor indult az Autósámán Youtube, Instagram, Twitter és LinkedIn oldala. Emellett készítettek egy hatékony landingoldalt, amire a PPC hirdetéseket irányítják.

Ezeket a felületeket, valamint Gábor lízingcégének weboldalát összekötötték egymással kereszthivatkozásokkal, így nem volt más hátra, mint figyelni, hogy honnan jön a forgalom.

Néhány hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy az Autósámán generálja a forgalom jelentős részét.

Jó minőségű videóival vonzza az organikus forgalmat, akiknek egy részéből előbb érdeklődő, majd ügyfél lesz. Ráadásul a videózás kifizetődő Gábornak: a videók közvetlenül egyelőre nem termelnek ugyan bevételt, de a landingoldalon keresztül megkötött üzletek fedezik a videókészítés költségeit és az arra fordított időt.

A videóblog hatékony eszköz a személyes márka és a szakértői státusz építésére, a Google pedig értékeli a jó minőségű kontentet, így bizonyos kulcsszavakra a blog folyamatosan igen előkelő helyen szerepel a találati listában.

Nemcsak a Google, a közönség is szereti a videóit, jó néhány videó húszezer feletti megtekintéssel büszkélkedhet. A legnagyobb nézettséget eddig a Suzuki SX 4 S-Crossról forgatott teszt produkálta, ezt több mint ötvenötezren látták.

Az eddigi legnézettebb iPhone autósmozi a csatornájukon. Itt már minőségibb hanggal és kivitelezéssel, de még mindig amatőr módszerekkel.

Tanulság tipp számodra:

a videóid sikerességét a minőségi tartalom és a minőségi kivitelezés megfelelő aránya fogja megadni. Ha a néző figyelmét eltéríti a mondanivalóról a gyatra minőség, nem fognak rád odafigyelni. Másik oldalról hiába adsz csúcsminőségű videót, ha nincs hozzá mondanivalód, ugyanúgy el fognak kapcsolni.

Gábor azt vallja, hogy ha jó a tartalom és elfogadható a képi világ, az sikeresebb lesz, mint a szép képek és rossz tartalom kombinációja.

Nemrég elérkezettnek látta az időt, hogy hivatásos szakembert is megbízhasson a videók készítésével, így maga mellé vette egykori operatőr kollégáját, azóta ketten készítik a videókat.

Valamit biztosan jól csinálnak, mert épp a napokban lépték át az egymilliós Youtube-csatornanézettséget.

Az Autósámán két éve még egy kísérleti projekt volt, amit lelkesedésből és egyetlen mobiltelefonnal indítottak, ma pedig egy jól prosperáló vállalkozás egyik alappillére.

Most pedig további lehetőségek nyílnak meg a márka előtt: Gábor szeretné az Autósámánt for-profit vállalkozássá tenni, ami nemcsak eltartja magát, de hasznot is termel.

Erre minden esélye megvan, hiszen a folyamatosan növekvő nézettségek az autómárkák számára is potenciálisan könnyen elérhető célközönséget jelentenek.

Gábor épp most forgatott arról az autóról, amit szerinte egy éve meg sem kapott volna: a körülbelül 47 millió forintba kerülő, legújabb Audi A8-ról. Ráadásul az Audi kereste meg őt, ami azt bizonyítja, hogy a nagy márkák már elkezdték felfedezni maguknak a lehetőséget, amit az Autósámán nyújt számukra.

Így néz ki az Autósámán autósmozi manapság, még mindig kis stábbal, de már szakember bevonásával.

Gábor elmondása szerint egyetlen dolog kivételével semmit nem csinálna másként: ha elölről kezdhetné, megtanulná egy profitól a videózás alapjait, valamint a megfelelő eszközök kiválasztását és használatát, amivel rengeteg időt és energiát spórolt volna magának.

Egy jól összeállított képzés megtanítja a felvételkészítés alapjait, az eszközökben rejlő lehetőségeket és az utómunkázás, vágás trükkjeit is, amivel már az első videók is minőségi és vállalható felvételek lesznek.

Ha a Te vállalkozásod beindításához is jól jönne néhány videó, akkor itt a lehetőség: pár órás, bármikor és bárhonnan megnézhető mini-tanfolyamunk megtanít a videókészítés legelső lépéseire.

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

Videókészítő

MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.