Online-Course

Mi, vállalkozók most szinte kivétel nélkül otthoni számüzetésben vagyunk, de a vevőinkkel, partnereinkkel továbbra is minél hatékonyabban szeretnénk kommunikálni.

Gyors segítségként az alábbiakban igyekeztem összegyűjteni az egyes kommunikációs formákhoz legjobban használható megoldásokat, és azt is, hogy technikailag hogyan készülj fel az online videós megoldásokra.

 

Remélem sokat segít azoknak, akik analfabétának gondolják magukat az online videózás világában.

Olvasási idő: kb. 7 perc

Tartalomjegyzék
  Add a header to begin generating the table of contents

  Egyszerű, pár fős találkozók kiváltása

  Ilyet jó eséllyel csináltál már eddig is, talán ez lesz a legegyszerűbb. Itt mindössze arra van szükséged, hogy a partnert egyszerre lásd és halld. Ma már számos videóchat alkalmazás van és nagyon egyszerűen használhatóak. A legismertebbek:

  • Messenger
  • Viber
  • Skype
  • Instagram
  • Hangouts
  • Whatsapp
  • Facetime

   

  Ezen alkalmazások többsége telefonról, táblagépről és számítógépről is használható. Telefonszám vagy felhasználó név alapján megkeresitek egymást a partnerrel és már mehet is a videóhívás, amire általában egy jól felismerhető videós ikon csalogat.

  A videó hívás mellett szöveges üzeneteket és csatolt fájlokat is tudunk egymásnak küldeni, némelyik a képernyőmegosztást is támogatja, tehát meg tudod mutatni a partnernek, hogy min dolgozol éppen vagy be tudsz így mutatni neki egy prezentációt.

  Sőt, ezen alkalmazások többségével több embert is be tudsz kapcsolni a beszélgetésbe, így kisebb csoportokkal közös megbeszélést tudsz tartani. Változó, hogy melyik hány főig engedi a csoportos hívások szereplőinek számát.

  Hogy hogyan jelenj meg ezekben a videókban, hogyan nézzen ki az összkép, arról ebben a részben írok.

  Nagyobb létszámú csoportok felé történő kommunikáció

  Csoportos konzultációt, tanórát, mentorálást, jóga- vagy fitnesz órát tartanál? Akkor függően attól, hogy mennyire kell legyen interaktív a kommunikáció, ezeket a megoldásokat tudod használni:

  Élőzés Facebook csoportban

  Ezt a megoldást akkor érdemes használnod, ha a nézőid inkább csak követik az előadásod, órád, tehát a kommunikáció elsősorban egyirányú feléjük. A nézők mindössze reakció gombokat tudnak nyomogatni vagy hozzászólást írni, de ők nem látszanak és nem igazán tudsz így velük "beszélgetni", arra más megoldás való.

  Függően, hogy milyen célközönségnek kommunikálsz, a csoport lehet nyitott vagy zárt (a legtöbben zárt csoportot használnak, ahova meghívással vagy bizonyos feltételek mellett lehet belépni).

   

  Használata egyszerű: indítasz egy új posztot a csoportban, kiválasztod az "élő" funkciót és már mehet is az előadás vagy óra.

  Ha szeretnéd megőrizni az adást az utókornak, akkor egyrészt a "videó letöltése" gombbal mentsd le magadnak az elkészült felvételt,  másrészt nyomd meg a "HD" vagy "feltöltés HD-ban" gombot, különben egy nagyon rossz minőségű felvételt őriz meg a Facebook.

  Zoom konferencia hívás

  Ezt a megoldást akkor érdemes használnod, ha teljes mértékben interaktívvá akarod tenni a megbeszélésed, órád, foglalkozásod egyszerre több emberrel.

  Ilyenkor minden résztvevő egyformán kamera előtt ül (mobiltelefon, laptop, webkamera), mindenki láthat mindenkit és hozzá tud szólni az adott témához.

  Aki éppen beszél, az látszik a fő képernyőn, a többi résztvevő kis ablakokban jelenik meg. A résztvevők ki is kapcsolhatják a saját kamerájukat, mikrofonjukat, és csak hallgathatják az előadást, ha nekik így szimpatikusabb, illetve a megbeszélés típusától függően ez elvárás is lehet.

  Minden résztvevő hozzászólást is írhat és akár fájlokat is csatolhat, vagy megoszthatja a képernyőjét.

   

  Tökéletesen jól használható ez a megoldás online tanórákhoz, edzésekhez, jógához, coaching programokhoz, bárhol, ahol az interaktivitásnak szerepe lehet.

  A résztvevők tudnak így kérdezni, az előadó tud válaszolni, vagy éppen látja, hogy az egyik résztvevő jól vagy rosszul végzi-e az adott gyakorlatot és adott esetben ki is tudja őt javítani.

  A Zoom ingyenes verziójában 100 főig tudsz ilyen teljesen interaktív konferencia videóhívásokat bonyolítani, ezt 40 perc hosszan tudod megtenni, és már az ingyenes verzióban is tudod rögzíteni az előadásokat (kizárólag számítógépről).

  Az előfizetési díjak 15 dollár/hótól indulnak, nem egy veszedelem, ha többre funkcióra van szükséged. A legkisebb előfizetési csomagban már eltűnik az időkorlát és mobilról is tudod rögzíteni a megbeszéléseket, valamint az egészet ki tudod tenni élőben a Facebook-ra vagy a Youtube-ra.

  Interaktív élő platformok

  Több olyan megoldás is létezik, amelyekkel az élő előadásokat magasabb szintre lehet emelni.

  Mit tudnak ezek a megoldások?

  • akár Te, mint az előadás házigazdája több kamerás nézetet indíthatsz, ha erre szükséged van az előadásod változatosabbá tételéhez (pl. online főzőműsor).
  • meg tudsz hívni, be tudsz kapcsolni vendégeket a beszélgetésbe, így akár közös műsort tudtok készíteni.
  • be tudsz szúrni képeket, videókat, feliratokat az előadásba, ezáltal sokkal műsor-szerűbbé válik az élő adás. Így például tudsz futtatni egy várakoztató képernyőt (néhol visszaszámlálást is), amíg kezdődik az élő vagy amíg becsatlakoznak a nézők. De akár egy reklámvideót is be tudsz szúrni az előadásba, vagy igényes feliratokat tudsz futtatni a képernyőn, legyen az az előadó neve vagy egy ajánlat.
  • Némelyik megoldás képes arra, hogy az élő Facebook adásban érkező kommenteket esztétikusan kiemelve megjelenítse a képernyőn, így mindenki számára egyértelmű, hogy éppen mire válaszolsz (vagy éppen a beszélgető társaid).

  Ezekkel az opciókkal még nagyobb elköteleződést tudsz elérni, növelni tudod a hitelességed és a követőtáborod lojalitását. És szerencsére egyre több olyan felhasználóbarát megoldás jelenik meg, amit bármelyikünk könnyedén meg tud tanulni.

   

  Ezekről a megoldásokról készítettem egy külön összefoglalót, itt megnézheted, hogy melyik milyen funkciókkal bír.

  Ha online oktató anyagot gyártanál

  Itt alapvetően három dologra lehet szükséged:

  1. magadat vedd fel, ahogy beszélsz vagy prezentálsz
  2. rögzítsd a telefonod / számítógéped képernyőjét, ha a tananyagodban ez fontos szerepet kap
  3. meg tudd vágni a fentiekből készített anyagot.

  Nézzük meg őket sorban picit bővebben.

  Saját magad rögzítése videóra

  Erre számtalan megoldás van a webkamerától kezdve a telefonon át a videókameráig. Ezekre a "mi kell hozzá technikailag" részben térek ki részletesebben.

  Amire figyelj, amikor beállítod magad a képmezőben az az, hogy ne csak úgy kolbászolj a képmező valamelyik részében, mintha ott sem lennél. Egy ilyen még elmegy egy konferencia beszélgetésben (bár ott is zavaró tud lenni), de ha picit is fontosabb a virtuális jelenléted, akkor figyelj oda pár dologra.

  Töltsd ki rendesen azt a képernyőt! A fejed felett kevés hely maradjon a képmező felső széléig. Ha szimmetrikus a háttered, akkor állj középre. Ha a háttér asszimetrikus vagy prezentálsz valamit, akkor Te a képmező egyik harmadában, a háttér jellemzőbb része vagy amin prezentálsz pedig a másik harmadban.

  Kompi-sitted-OK
  Kompi-amerikai-presentalos-OK-woman

  A háttered pedig legyen minél rendezettebb, még akkor is, ha az otthonodban készíted most ezt a felvételt. Senki nem kiváncsi a száradó ruhákra, ha pl. pénzügyekről vagy marketingről beszélsz.

  Képernyő rögzítés

  Telefonon:

  ha a telefonod képernyőjét szeretnéd rögzíteni, akkor iOS eszköz esetén erre van egy beépített alkalmazás, nem is kell telepítened semmit.
  Android eszközökre az "AZ Screen Recorder" alkalmazást ajánlom, nekem az vált be a legjobban.

  Számítógépen:

  Ha Mac-es számítógéped van, akkor a QuikTime Player és a ScreenFlow alkalmazásokkal tudod felvenni azt, ami a képernyőn történik. A ScreenFlow nagyon fejlett szoftver, rengeteg tudással.
  Windows 10 környezetben ingyenes megoldás ha megnyomod a Windows + G billentyűkombinációt és megnyílik egy alapvetően játékok rögzítésére szolgáltó program. Fizetős a Camtasia, ami a ScreenFlow-hoz hasonlóan számos funkciót kínál, így tudod vele rögzíteni a klikkelésektől kezdve mindent, ami a képernyőn történik, sőt egyszerre tudja rögzíteni a webkamerát és a képernyőt is.

  Utómunka, vágás

  Ha csak beszélsz a videóidban és nem nagyon hibázol, akkor maximum arra lehet szükséged, hogy lecsapd a videó elejét és végét, ahol még látszik, ahogy elindítod a felvételt, beállsz, mielőtt elkezdenél beszélni, illetve ahogy a végén leállítod a felvételt.

  Ezt már közvetlenül a telefonodon is meg tudod tenni, ha azzal készítetted a felvételt. Talán kivétel nélkül mindegyik telefon tudja azt a funkciót, ahol a galériában az adott videónál megjelenik egy "szerkesztés" gomb, ezt megnyomva pedig megjelenik egy videósáv, aminek a két végén vagy egy kis csúszka.
  Ezt a csúszkát pedig az ujjunkkal oda tudjuk húzni, ahol a videó hasznos része kezdődik vagy végződik (hosszan nyomva több részletet látunk az adott részből, így pontosabb lehet a vágás).
  Megnyomjuk a mentés gombot és a telefonunk egy új videót hoz létre, amiben már nincsenek benne ezek a beállós részek.

  Screenshot_20200416-092115

  Ugyanezt számítógépen is el tudod végezni:

  Mac-en a QuickTime Player-ben nyisd meg a rövidítendő videót, majd kattints az Edit/Trim opcióra a menüből.

  Windows 10 esetében pedig ez megoldott az operációs rendszeren belül: ha a videódat a "Filmek+TV" programmal nyitod meg, akkor a jobb alsó sarokban fogsz találni egy ceruza ikont, arra kattintva pedig egy "vágás" gombot.

  Mindkét esetben ugyanazt fog történni, mint amit a telefonoknál is írtam, kapsz egy csúszkát, amivel le tudod csapni a videód elejét és végét, majd el kell menteni ezt az új verziót.

  Azt vedd figyelembe, hogy nem biztos, hogy minden típusú videó fájlt tud kezelni a program.

  Trim-Mac
  Trim-Windows10

  TIPP: ha tényleg csak ennyi "hibája" van a videódnak, hogy látszik ahogy beállsz a kamera elé, akár benne is hagyhatod. A nézőid meg fogják ezt bocsájtani neked, ha amúgy hasznos számukra a tartalmad. Persze szebb, ha nincs benne, de nem ezen fog múlni a videód sikere, hidd el.

  Ha komolyabb utómunkára van szükséged, és a videódba be szeretnél szúrni képeket, grafikákat, logót, esetleg zenét is akarsz alá tenni, vagy az elejére egy pár másodperces brand építő intro-t készíteni, akkor mindenképpen vágóprogramra van szükséged.

  A kezdők nagyon sokszor áldozatul esnek annak, hogy megkérdezik a videózással foglalkozó ismerősüket, hogy melyik a jó szoftver videó vágására? Az esetek 99%-ában azt a választ fogják kapni, hogy az Adobe Premiere.

  Sajnos bármennyire is mondott valójában igazat Neked ez a szakember, akaratán kívül becsapott Téged, mert neki profiként lehet, hogy jó a Premiere, de Neked messze nincs szükséged arra a tudásra, amit abban a szoftverben van. Arra meg pláne nincs szükséged, hogy fáradtságos munkával megtanuld egy ilyen bonyolult program használatát.

  Premiere-900px-athuzott

  Videóvágásra egyre több olyan felhasználóbarát alkalmazást fejlesztenek, amit kezdők is tudnak kezelni és azokra a célokra, feladatokra, amelyekre nekik szükségük van, tökéletesen megfelelnek.

  Ha Mac-es vagy, akkor ingyenesen tudod telepíteni a gépedre az iMovie nevű szoftvert, ez szinte mindenre elég egy kezdőnek és viszonylag könnyen kezelhető program.

  Az iMovie-nak van néhány hiányossága, pl. hogy a feliratozási módszerek elég korlátozottak benne, vagy nem tudsz vertikális vagy négyzetes videó projektet létrehozni.

  iMovie-900px

  Windows-ra igazán jó ingyenes megoldást nem tudok jó szívvel ajánlani sajnos. A tanulóimnak a Filmora 9 nevű szoftvert szoktam ajánlani, ez tud mindent, amire szükség van, sőt nagyon jól hasznosítható extra funkciói is vannak, és mindenemellett közel olyan átlátható, mint az iMovie.

  A szoftver minden tudását ingyenesen tudod tesztelni, mindössze a rendszer vízjelet tesz a kész videóidra, amíg nem vásárolod meg a terméket. Az egyszeri díja mindössze 60 USD, ami abszolút kibírható egy ilyen tudású programért.
  A Filmora egyébként Mac-re is telepíthető, ha az iMovie tudása szűkösnek bizonyul.

  Filmora9-900px

  Komolyabb utómunka telefonon és tableten is végezhető, de erre a célra inkább ajánlom a számítógépet, elég fárasztó és macerás ujjal huzogatni és beállítgatni a pontos vágásokat, főleg telefonon.

  Ha mégis mobil applikációban gondolkodnál, akkor jók az alábbi alkalmazások:

  • iMovie (iOS, ingyenes)
  • Cute Cut (iOS, Android)
  • Power Director (Android)
  • Filmora (iOS, Android)
  • LumaFusion (iOS)
  • Kinemaster (iOS, Android)
  • InShot (iOS, Android)

  A legtöbb alkalmazás ingyenesen tesztelhető, és amennyiben tetszik, pár dollárért megveheted a vízjelmentes, teljes funkcióval bíró verzióját.

  Mi kell hozzá technikailag?

  A legfontosabb tanácsom ezzel kapcsolatban, hogy semmiképp se bonyolítsd túl, főleg nem, ha kezdő vagy és főleg nem a jelenlegi helyzetben.

  Hogy miért?

  Egyrészt utálni fogod az egészet, ha túl sok kütyüt, eszközt próbálsz meg egyszerre megtanulni használni. A videózás részben technikai sportág és ha egyszerre kell sok mindenre odafigyelned, akkor az frusztrálni fog, túl mélyvíz lesz.

  A nézőid sokkal elnézőbbek a jelenlegi helyzetben a videóid technikai kivitelezésével kapcsolatban, sokkal éhesebbek és hálásabbak az információért, amit adsz nekik.


  Milyen eszközöd legyen mindenképp?

  • A mobilod, ez alap. Bármely mobilod van is, biztonsan jobb minőségű kameraképet fog adni, mint egy beépített webkamera.
  • Valamilyen állvány. Ha nincs ilyened, nem ijedj meg, házilag is tudsz fabrikálni ilyet. Fogj egy poharat, töltsd tele ceruzákkal, majd szorítsd be közé a mobilod. Kész is a rögtönzött állvány, most már csak azt kell tudnod biztosítani, hogy ezt megfelelő helyre tudd tenni.
  Ceruza-allvany-900px

  De készíthetsz egy ilyet LEGO-ból is, mint amilyet a lányom alkotott 🙂

  LEGO-allvany-900px

  Kezdetnek nagyon tudom ajánlani ezt az úgynevezett 2 in 1 selfi bot állványt, nem drága és nagyon praktikusan kihasználható sok helyzetben.

  • Mikrofon. Bár a telefonodon van beépített mikrofon, ez csak akkor fog elégséges minőséget adni, ha egyrészt csendes szobában vagy és úgy 1 méteren belül vagy a telefonodtól.
   A cél az, hogy tisztán értsék amit mondasz. Ha már pár méterre vagy a mobilodtól, onnantól annyira alacsony szintű és visszhangos lesz a hang, hogy a nézőidnek zavaró lesz és csorbul az üzenet átadás. Ez kritikus akkor is, amikor valamilyen lelki vagy üzleti témáról beszélsz, és akkor is ha épp edzést tartasz. Senki sem szereti, ha kizökken amiatt a figyelme, hogy "most meg mit mondott?"A legegyszerűbb mikrofon megoldás a BOYA M1-es típusú mikrofon, ami 6 méteres zsinórral rendelkezik, így elég hosszú pórázod van ahhoz, hogy akár csak odavezesd a matrac közelébe, ahol az edzésed tartod és máris sokkal jobban ért Téged mindenki. Normál körülmények között pedig ruházatra csiptetve kapunk kellően tiszta hangot.

  Azért szoktam ezt a típust ajánlani, mert alig pár ezer forint és kellően jó minőséget produkál, a hosszú zsinór miatt pedig jól kihasználható. Akinek pedig nincs mini-jack dugó a telefonján, tud vásárolni hozzá megfelelő adaptert, hogy csatlakoztatni tudja a telefonjához. Vagy némileg több pénzért van olyan típus is, amelyik rögtön Lightning vagy USB-C dugóval rendelkezik.A rádiós megoldásokat használni némileg bonyolultabb technikailag és sokkalta drágábbak is.

  • A világítást pedig azt javaslom, hogy amennyiben van elég természetes fény ott, ahol vagy, akkor egyelőre engedd el. Bármilyen világítást veszel is, több tízezer forintot (vagy akár sokkal több) kell rá költened, helyigényes és nem evidens, hogy milyen célhoz milyen lámpát érdemes vásárolni.

   

  Cégre szabott "edzésprogram"

  VÁLLALKOZÁSOKNAK

  RAS-004-500px-crop