A Travellina már akkor az egyik legnépszerűbb utazási blog volt hazánkban, amikor tavaly tavasszal a blog írója, Kisgyörgy Éva úgy döntött, hogy elkezd videókat is készíteni.

Éva csupán egy új formátumot szeretett volna, de hogy ennél mennyivel többet kapott, arra ő maga sem számított: elindította saját Youtube-csatornáját, rögtön az első videóját több mint húszezren látták, sőt mi több, a videózással azóta több százezer forintot is megspórolt.

Hogy mindezt hogyan érte el, azt az alábbi esettanulmányban foglalom össze.

Travellina-600px

A Travellinaként ismertté vált Kisgyörgy Éva több mint húsz éve osztja meg tapasztalatait blogján az utazásairól.

Az elsők között volt hazánkban, aki elkezdett utazással és blogolással foglalkozni, ami a kezdetek óta a munkája és a hobbija is egyben. Facebook oldalát több, mint húszezren követik, blogja Golden Blog győztes volt életmód kategóriában, és nemrég megjelent egy könyve is, melyben praktikus tanácsokat ad utazóknak.

Évi két éve döntött úgy, hogy elkezd videózással is foglalkozni, mivel úgy érezte, hogy egyre nagyobb szüksége van erre a formátumra, amivel a saját élményeit még közelebb tudja hozni a közönségéhez.

„Az internetről összeszedett anyagok kevésnek bizonyultak, úgy éreztem, hogy magamtól nem tudom megtanulni a felvételkészítés és a vágás rejtelmeit, ezért megkerestem a VideoNinját, mivel már korábban is ismertem és szerettem a videóit.” – meséli Évi a kezdetekről.

Először átnéztük a meglévő felszerelését, és hogy mit tud kihozni belőle, majd megismertettem a videós fejjel gondolkodás alapjaival: átvettük az alapvető kompozíciókat, a téma feldolgozásának módjait és a kezdő kameramozgásokat.

Megismerte azokat a szempontokat, amelyek alapján érdemes kamerázni egy utazás alkalmával, valamint azt is megtanulta, hogy mennyit rögzítsen és legfőképp azt, hogy hogyan.

Ezután következett a vágástechnika alapjainak elsajátítása.

Habár nagyon sok vágóprogram érhető el az interneten, a legtöbb nem kezdőknek való. Sokan azt gondolják, hogy az Adobe Premiere Pro programja a legalkalmasabb arra, hogy megtanuljanak vágni, ám ez közel sem igaz. Léteznek sokkal könnyebben kezelhető, felhasználóbarátabb programok, melyek nagyban megkönnyítik a kezdők munkáját, ugyanakkor lehet velük jó minőségű videókat készíteni.

Évinek is egy ilyet választottam, aminek segítségével kezdetben együtt, később egyedül dolgozott néhány korábban felvett anyagon.

Noha a megfelelő szoftver megtalálása nagyon fontos, hiba a felszereléstől, a szoftverektől vagy a kütyüktől várni, hogy csodálatos felvételek szülessenek. A megfelelő eszköz valóban sokat segíthet, de csak akkor, ha tudod, mi a célod vele.

A videóvágás is elsősorban fejben dől el, a megfelelő szoftver csak arra kell, hogy gyorsabban összerakd vele, ami a fejedben van – ehhez pedig elengedhetetlen a videós szemlélet elsajátítása.

Tanulság tipp számodra:

ne a felszereléstől, a szoftverektől vagy a kütyüktől várd, hogy majd megoldják varázsütésre a dolgot. A megfelelő eszköz valóban sokat segíthet, de csak akkor, ha tudod, mi a célod vele. A videóvágás is elsősorban fejben dől el, a megfelelő szoftver csak arra kell, hogy gyorsabban összerakd vele, ami a fejedben van.

A Travellina első komoly videós anyaga az amerikai 66-os útról készült nyolc perces videó lett, ami már az általam tartott konzultáció után készült. Évi elmondása szerint az első videót két teljes napig vágta, majd ez az idő elkezdett folyamatosan rövidülni.

Gyakorlat teszi a mestert – ma már, tíz saját készítésű videóval a háta mögött, jóval gyorsabban dolgozik.

Évi első videója a közös foglalkozás után.

Az új formátum miatt Évi el tudott indítani egy addig nem használt felületet is – saját Youtube-csatornáját -, ahol új követőkre is szert tesz.

Az első videóját közel huszonegyezren látták a Youtube-on, de Évi elmondása szerint nem a nézettség az, ami a legnagyobb hasznot hozta számára. A felvételkészítés és a vágás elsajátításával ugyanis egy sor olyan kapu nyílt meg előtte, ami korábban zárva volt.

Utazó bloggerként ugyanis sokkal több helyre jut el azáltal, hogy nemcsak szöveges és képes bemutatókat tud készíteni, hanem videót is. A turisztikai hivatalok, szállodák és a programszervezők is sokkal szívesebben látnak vendégül olyan bloggereket, akik képesek izgalmas videókat is készíteni, mint olyanokat, akik csak írni és fotózni tudnak (netán más felvételeiből összeollózni valamit).

Évi számára már az első videója, az ominózus 66-os útról szóló bizonyította ezt: elküldte a felvételt egy alaszkai túrasszervező irodának, akik hidroplános túrákat szerveznek egy nehezen megközelíthető vidékre, ahol vadon élnek a medvék. Évi régi álma volt egy ilyen túra, de nem tudott kifizetni közel kétszázezer forintot egy egynapos kirándulásért. A túraszervező cégnek viszont annyira megtetszett a 66-os útról készült videója, hogy meghívták Évit egy hidroplános kirándulásra azzal a feltétellel, hogy készít egy hasonlóan jó minőségű videót az alaszkai útról is.

Ez így is történt, és a medvekalandról szóló videó azóta a második legnézettebb a Travellina Youtube-csatornáján.

Évi második, teljesen önállóan készített videója az alaszkai túrájáról.

Tanulság tipp számodra:

a kész mindig jobb, mint a tökéletes. Amikor kezdő vagy, ne várd el magadtól, hogy elsőre olyan videót készíts, mint a "nagyok". Hidd el, így is rengeteg elismerést fogsz besöpörni a környezetedből! Csak csináld és idővel egyre jobb és könnyebb lesz. Ugye már nem is emlékszel arra, milyen nehéz volt megtanulnod cipőt kötni?:-)

Évi e cikk írásának pillanatában épp a Fülöp-szigeteken tartózkodik, amit szintén a videózásnak köszönhetően tud jóval olcsóbban felfedezni.

Manilában például egy olyan szállodában lakik teljesen ingyen, ahol az volt a vendégül látásának feltétele, hogy a szöveges és fényképes beszámoló mellé videót is készít. Évi így több mint 300 dollárt spórolt – ennyibe kerül két éjszaka a hotelben -, amit további kalandokra fordíthat majd.

Ha úgy érzed, hogy a Te vállalkozásodat is fel tudná lendíteni a videós formátum, de nincs bátorságod belevágni / nem értesz a felvételkészítéshez / nem tudsz vágni, akkor a VideóNINJA a Neked való megoldás!

Online mini-tanfolyamunk a legelső lépés, hogy elsajátítsd a videókészítés legelső lépéseit, akár mobillal, akár komolyabb kamerával szeretnél felvételeket készíteni.

A kurzus bármikor, bárhonnan elérhető, így a saját tempódban tudsz haladni az anyaggal, ráadásul annyiszor nézed végig a leckéket, ahányszor csak szeretnéd.

Évinek is mindössze egy rövid oktatásra volt szüksége, ahol elsajátította a videókészítés alapjait, kitartó gyakorlásának köszönhetően pedig azóta folyamatosa nyílnak meg előtte a jobbnál jobb lehetőségek.

Te lehetsz a következő – sajátítsd el a legfontosabb alapokat még ma!

Aztán ha kedvet kaptál, mutatjuk a következő lépést!

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

Videókészítő

MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.