KÉSZÍTS ÜTŐS VIDEÓKAT AZ ÉTTERMED KÖZÖSSÉGI OLDALAIRA ANÉLKÜL, HOGY KAMERÁT VENNÉL A KEZEDBE!

Látványos, jó nézettségű videókat készíteni drága és időigényes feladat? Magad meg nem mersz belevágni? A mai technológiai megoldásokkal már erre sincs szükség!

youtube-video-thumbnail

Ha már valaha gondolkoztál azon, hogy videós posztokat is kéne kitenned a social media felületeidre, akkor valószínűleg tisztában vagy ennek a fontosságával, a kiemelt eléréssel, a fotós posztoknál is jobb eredményeivel, ezért erre most nem is térnék ki. A kérdés az, hogy ha tudod, hogy így van, akkor

miért nem csinálod mégis?

 

Tapasztalatom szerint 5 oka van annak, ha nem posztolsz videókat az éttermed Facebook vagy Insta oldalára:

 

  1. nem a megfelelő videó típusban gondolkodsz
  2. nincs rá időd
  3. nincs rá pénzed
  4. bénának tartod magad a videózáshoz
  5. fogalmad sincs, hogyan készíts házilag jó videókat.

 

Ezekkel már mind találkoztam, teljes mértékben érthető okok, de szerencsére van megoldás! Nézzük is őket sorban.

1. Nem a megfelelő videó típusban gondolkodsz

Rengetegen esnek abba a csapdába, hogy amikor egy étterem esetében videóról beszélünk, akkor a fejekben egy profi imázsfilm jelenik meg, a hozzá tartozó költségekkel. Valóban jó, ha egy étteremnek van egy a stílusához és vendégköréhez passzoló, őket megszólító, igényesen kivitelezett arculati videó. Erre a legtöbb étteremnek szüksége is lenne, ez egy ugyanolyan alapvető bizalmat építő marketing eszköz, mint egy igényes honlap vagy az igényes fotók.

Egy jól átgondolt, étteremre és vendégkörre szabott imázsfilm viszont valóban komolyabb költség lehet.

A közösségi oldalakat viszont NEM csak ilyen típusú videókkal kell megtölteni.

Természetesen ha van vagy lesz az éttermednek imázsfilmje, az nyilván ki fogod posztolni, remélhetőleg valamilyen céltudatos kampány keretében. A napi kommunikációhoz viszont tipikus közösségi média videókra van szükséged, amelyek rövidek, látványosak és 1-1 konkrét üzenetet közvetítenek a követőid felé. Például:

 

  • a napi ajánlatotok videós formában való elkészítése
  • egy-egy étel tálalásáról pár látványos, nyálcsurgató felvétel
  • rendezvények, események videós ajánlata
  • kollégák bemutatása munka közben, videós formában.
youtube-video-thumbnail

Olyan témák, amelyeket a mindennapi, törzsvendégekkel és új vendégkörrel való kommunikációban, kapcsolattartásban is használnál, mindössze szöveges és/vagy fotós poszt mellett videós posztban. És ahogy ezt majd látni fogod, ezeket ma már rendkívül kis ráfordítással házilag is meg lehet oldani, mégis profi módon.

2. Nincs rá időd

Az időhiány egyértelműen a vállalkozók legnagyobb mumusa. Itt azonban inkább arról van szó, hogy amikor videókra gondolsz, akkor a fejedben jó eséllyel egy hosszú órákon tartó mókolás, babrálás jelenik meg, monitorra tapadva és valami bonyolult szoftvert bűvölve. És ez az ami biztosan nem fér bele a te idődbe, de még a közösségi oldalakért felelős munkatársadéba sem, ha van ilyened.

Szerencsére ma már ott tart a technológiai fejlődés, hogy az előző pontban is említett videó típusokat akár néhány perc alatt is el lehet készíteni. Erre viszont kell legyen idő.

3. Nincs rá pénzed

Amikor imázsfilmek kerülnek szóba, tényleg sok éttermestől hallottam már „ez meg az az étterem azért engedheti meg magának, hogy ilyen videója legyen, mert nekik jól megy, meg ilyen hátterük van, stb, stb.”
Ebben lehetnek valós különbségek is az anyagi lehetőségeket illetően, és persze némi irigység is, látva mit csinál a konkurencia.

 

Visszakanyarodnék itt az első ponthoz és szeretném megerősíteni, hogy ez a félelem azért szokott felmerülni, mert a fejekben imázsfilmet szokott jelenteni a videó szó.

 

A közösségi média videók is kerülhetnek sokba, ha a hagyományos módon készülnek, klasszikus forgatással, vágással, stábbal. Ám az új technológiákat bevonva ez szinte gyerekjáték és egyben nagyon gazdaságos is. Ezt felismerve egyre több étterem fog már erre áldozni. A figyelem pedig biztosan azok felé fog terelődni, akik az elsők között kezdik kihasználni a rendszeres videós posztolásban rejlő lehetőségeket.

4. Bénának tartod magad a videózáshoz

A professzionális fotózás és a professzionális videózás egy szakma. Sok év gyakorlás és tapasztalat kell ahhoz, hogy technikailag is jól menjen, az egyedi fotókhoz és videókhoz pedig egyedi látásmód, tehetség is szükséges. Mégis, mennyi ember fotóz egészen jól a mobiljával!

 

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy technikailag jóval egyszerűbb, mint hagyományos géppel, ráadásul pont a közösségi médiában tapasztalható fotó dömping spirálhatása, hogy másolással egyre többen készítenek értékelhető képeket.

 

A videózás már egy fokkal nehezebb. Nem egy pillanatot, egy csendéletet kell megörökíteni, hanem egy történetet, egy folyamatot, ahol több másodpercen keresztül kell, hogy minden jól nézzen ki. Ám igaz itt is, hogy néhány alapvető technika és szemléletmód elsajátításával fényévekkel jobb videófelvételeket tudsz csinálni a mobiloddal is, mint korábban.

 

Aztán lehet kiderül, tényleg béna vagy!:-) Finomabban fogalmazva: másban vagy tehetséges. Nincs is ezzel semmi gond, van aki jobban érzi akár a fotózást, akár a videózást, van aki kevésbé. Ez bármely területtel így van, mások például főzni képtelenek, de ettől még nem kevésbé értékes emberek.

 

Viszont ami a jó hír, hogy a mai technológiák segítségével még erre sincs szükség. Ahogy a bevezetőben is említettem, ma már olyan megoldások is vannak, amelyekhez akár nem is szükséges felvételeket készítened.

5. Fogalmad sincs, hogyan készíts házilag jó videókat

Ha láttál valaha filmes vagy videós stábot vagy akárcsak egy szabadúszó videós szakit, tele voltak technikai kütyükkel, fura szakzsargonokat használtak és a kész videóra is sokat kellett várni. Vagyis egy nagyon bonyolult szakmának tűnik a videózás (az is). És ezt kéne neked vagy nektek saját magatoknak reprodukálni? Akár egy mobillal?

 

Ettől én is be lennék tojva. Ez olyan, mintha valaki beállítana engem egy Michelin csillagos étterem egyik pályájára és ott kéne hoznom a színvonalat. Beégés lenne belőle és jó eséllyel te sem akarsz beégni házilag gyártott videókkal és rombolni az éttermed gondosan felépített imázsát.

 

Szerintem mostanra már kitalálod, hogy mit fogok erre mondani:

„a mai technológiákkal már erre sincs szükség, tudsz úgy profi videókat készíteni, hogy valójában nem tudsz se forgatni, se vágni”.

Üdvözöllek 2019-ben, a mesterséges intelligencia és a technológiai újítások korában.

Ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem kell értened a videózáshoz ahhoz, hogy ütős videókat posztolhass a social media-ra, érdekelne? Sőt, ha még ehhez egyetlen egy videófelvételt sem kell készítened? Mindezt gyorsan és akár ingyen?

 

Ez ma már valóban lehetséges az egyre fejlődő technológiának köszönhetően. Talán fotóknál már találkoztál amolyan „csoda” alkalmazásokkal, amelyekkel pillanatok alatt fel lehet turbózni egy fotót. Nos, a fejlesztés elérte a videókat és már messze nem kell videós szakinak lenni ahhoz, hogy kiemelkedj mondjuk az Instán a videós posztjaiddal.

 

Mutatok pár példát. Az alábbi videókat valóban pár perc alatt kattintottam össze:

Egy ilyen platform használata néhány óra alatt elsajátítható és kb. az ötödik vagy tizedik videó után rutinszerűen, valóban néhány perc alatt működtethető, gyorsan tudunk vele kreatív és látványos videókat készíteni.

Hogyan működik ez az egész?

 

Van olyan platform, amelyik a sablonjaival emelkedik ki és tényleg csak be kell dobálnunk a kiválasztott sablonba a megfelelő helyekre néhány fotót vagy videót, átírni a sablonszöveget, majd megnyomni a start gombot és kész is a videónk.

 

Tehát a rendszer abszolút kitalált helyettünk előre mindent, csak a nekünk tetsző sablont kell megtalálni. Cserébe viszont meglehetősen limitált, hogy mit szabhatunk egyénre, nagyjából semmit. Ami nem feltétlenül baj, mert bár az egyénre szabással lép be a saját kreativitásunk, de ezzel együtt belép adott esetben annak hiánya is, így biztosan nem rontjuk el azt, amit már valaki jól kitalált. Ugyanakkor néha valóban hiányozhat még egy szöveghely, még egy jelenet, amit beszúrnánk.

 

Más platformok esetében megkapjuk ezt a szabadságot, annyi fotót, videót, szöveget teszünk a sablonba, amennyit szeretnénk, szinte minden testre szabható, viszont a sablonok kevésbé kreatívak – bár még mindig bőven nagyon jók.

 

Ami még óriási előny, hogy a platformok többségénél hozzájutunk stock fotókhoz és videókhoz is. Ezek olyan gyűjtemények, ahol mások által legyártott média tartalmakat (fotó, videó, zene) használhatunk fel, ingyen vagy térítés ellenében. Van ahol az előfizetési díj tartalmazza a fizetős stock médiák felhasználási lehetőségét, van, ahol külön kell prémium tartalmakért fizetnünk.

Rövid képernyőfelvétel arról, ahogyan ingyenes stock videókat kereshetünk az egyik sablon programba építve.

A stock médiát számos étterem jól ki tudja használni, ha a kínálata nem kifejezetten egyedi. Ha például pizzériád van, akkor simán találsz a stock fotók vagy videók között olyan jelenetet, ahol szuperlassításban nyúlik a sajt az éppen kiemelt pizzaszeleten (amitől persze beindul a vendég). Ezt valaki már lefotózta, leforgatta profin, te pedig csak beteszed a saját videódba. Ha ezért ki kell egyszer fizetned 20 dollárt, mert csak prémium kategóriában találod, még akkor is megérte, mert nincs az a stáb, aki ennyiért megcsinálná neked.

 

Ha pedig egyedi vagy, akkor is jó eséllyel van nálad rendszeresen étlap fotózás a szezonális kínálatotok szerint. Az ilyen sablonokba ezt is feltöltheted, a sablon pedig zseniális módon látványos videót csinál belőle. Tehát tényleg nem kell egyetlen képkockát sem forgatnod vagy megtanulnod komolyabban videókat vágni.

 

Egy videós napi menüajánlatot tényleg pár perc alatt össze tudsz itt dobni. Fogod a két- vagy háromfogásos ebéded fotóját (amit vagy te csináltál vagy a fotósod), betöltöd a sablonba, a felirat helyekre ráírod az ételek nevét, a végére a menü árát és ennyi. Mivel a sablon megmozgatja, meganimálja a fotókat is, adott esetben pedig az egész sablon is nagyon kreatív, így az ajánlatot sokkal inkább ínycsiklandozóbb lesz, mintha csak a fotókat pakoltad volna ki.

Ha rendszeresen használunk ilyen rendszert, akkor pedig az ára sem lesz kérdés, abszolút megtérül, még akkor is, ha a drágább, akár havi 100 dollár körüli megoldást választjuk. De vannak ennél jóval olcsóbb, sőt akad ingyen megoldás is (ezeknél általában elég kevés sablon van, egy idő után unalmassá válnak, de elindulni ez is jó).

Vállalkozóként pedig nem jelenthet gondot egy jobb vacsora ára azért, hogy ebből az összegből akármennyi látványos videót készíthess, amit utána posztolni tudsz.

IDE JÖN EGY CSALI, AHOL

vagy arra iratkozik fel, hogy elküldöm neki a már előre összegyűjtött legjobb alkalmazásokat, szoftvereket, amelyekkel ilyen cuccokat meg tud csinálni - amit kap egy lista, mintavideókkal, tutorial-ok nélkül, további önálló munkára

vagy tanfolyam oldalra irányítom, ahol választhat offline workshop és online kurzus közül, hogy megtanuljon ilyen videókat csinálni részletes útmutató alapján.

Ma már tényleg ott van minden segítség, hogy ez könnyen menjen. Magától ugyan még mindig nem megy, de összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint akár csak néhány évvel ezelőtt.

Sikeres social media kampányokat, sok videót és még több vendéget kívánok!

Videókészítő

MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Gasztro-videós WORKSHOP

VENDÉGLÁTÁSBAN MARKETINGEZŐKNEK

IMG_2819-200px

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

A VIDEÓNINJA

Videoninja-Montazs

Szia, Terei Miki vagyok, az E-motion Pictures filmgyártó cég tulajdonosa és a VideoNINJA alapítója, férj, családapa, megszállott utazó és gasztro-fanatikus.

Hosszú utat jártam be ahhoz, hogy professzionális arculati- és dokumentumfilmeket készíthessek, kisebb-nagyobb stábokkal. De még mindig emlékszem milyen volt először hozzájutni a családi videókamerához, majd elaludni a saját felvételeimen.

A tanfolyamomban azokat a megvilágosodásokat fogom veled megosztani, amelyek végigkísérték ezt az utat. Rengeteg kisérletezés, kudarc, munka, tanfolyam, iskola, és még több munka tapasztalatát rendszerezem össze olyan szemmel, amelynek magam is nagyon, de nagyon örültem volna anno.

Azt szeretném elérni, hogy örömödet leld a videókészítésben, függetlenül attól, hogy a nyaralásodat, családodat szeretnéd megörökíteni vagy akár üzleti célú videókat szeretnél készíteni saját magad.

Ez egy nagyon összetett, bonyolult és kitartást igénylő szakma, de nem is újabb filmgyárosokat szeretnék képezni, hanem megtanítani lépésről lépésre Téged, kezdőt, lelkes amatőrt azokra az alapokra, szempontokra és szemléletre, amelyekkel sokkal jobb videókat tudsz magadnak készíteni.

És ha csak annyit értem el, hogy tudd, hogy mikor lehet és kell függőlegesen és mikor vízszintesen videózni, már jobb hellyé tettük a Világot!:-)

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.