Gondoltad volna, hogy különböző csapdák veszélye leselkedik rád, mikor meg akarsz tanulni videózni?

Természetesen nem akarom túldramatizálni a dolgot, de sok időt és pénzt takaríthatsz meg magadnak, ha odafigyelsz pár dologra.

Sok termék (és az azokat ajánlók) csodákat ígér számodra. Ha ezt használod, akkor ez meg az lesz, te leszel rögtön a következő Spielberg a filmkészítésben!

Nem is a reklámmal van a baj, mert ha egy termék jó és annak reklámozzák, akinek az való, akkor OK.

A csapdába – amelyet nem is biztosan szándékosan állítottak neked – azáltal tudsz beleesni, hogy kezdőként nem tudod még mérlegelni, hogy az az adott termék vagy szolgáltatás neked való-e.

Mondok pár életszerű és aktuális példát:

1.)

Számtalan fórumon találkoztam már azzal, hogy videóvágásra az Adobe Premiere Pro nevű programot ajánlják. Önmagában rendben van a dolog, ez egy nagyon jó szoftver, gyakorlatilag bármit véghez lehet vele vinni, ha videó- vagy filmvágásról van szó.

Igen ám, de a probléma itt is ott kezdődik, hogy amatőröknek is ezt ajánlják. Cikkekben, mint „a legjobb videóvágó programok kezdőknek” vagy akár amatőröknek szóló képzési programokban. És te elhiszed, mert a „szakemberek” neked ezt ajánlották. A „szakember” nem gondolta végig, hogy ő szakmabeliként ezzel a programmal dolgozik X éve és jól boldogul vele, de te nem is sejted, hogy ez az egyik legbonyolultabb szoftver, ami létezik a piacon.

Amatőrként eleve csak a kb. 10%-át fogod kihasználni a program tudásának, de már csak a felülete és a felépítése annyira bonyolult, hogy azt sem tudod, hol kezd el. Napokat, órákat fogsz tölteni videó tutorial-ok böngészésével, hogy egyáltalán mit hol találsz, hogyan tudsz egy pofonegyszerű videót is fizikailag összevágni. Vagy befizetsz egy tanfolyamra, ahol lépésről lépésre megtanítják ezt neked.

Hol volt itt a hiba?

Ott, hogy a szóban forgó "szakember" kivitelező és teljesen más célokra használja a szoftvert, mint amire te szeretnéd. Emiatt nincs meg az a fajta szemlélete, amelyre neked szükséged lenne és nem a te fejeddel gondolkodva ajánlja ezt a terméket, hanem a tudása alapján. Tipikus "ágyúval verébre" helyzetet előállítva.

2.)

Jónéhány vállalkozói- és marketing csoportban aktív vagyok. Elég gyakori az olyan típusú kérdés, hogy "Ti milyen mikrofont vagy lámpát használtok videózáshoz?"

Ilyenkor mindig azt látom, hogy a csoport aktivitásától függően záporoznak a kérdezőre a tippek, sokszor konkrét termék megjelöléssel. Ez nagyon jól hangzik és a kérdéző általában boldog. Mindaddig, amíg meg nem veszi valamelyiket és éppen nincs szerencséje...

E beszélgetésekben ugyanis gyakran elfelejtik tisztázni, hogy milyen célra van szüksége a kérdezőnek az adott mikrofonra vagy világításra.

Tudok olyan vállalkozóról, aki egy 80.000.-Ft-os mikrofont használ a videóihoz. És számtalanszor láttam már, hogy ezt ajánlja és sokszor el is fogadják tőle, mert sikeres vállalkozó.

És volt már, hogy jártam személyes képzésen olyannál, aki ez alapján megvette ezt a mikrofont, de továbbra sem volt elégedett a videói hangminőségével. Ráadásul jobb eredményt ért volna el egy 10.000.-Ft-os termékkel.

Rossz volt a mikrofon? Nem.

Ahogy már korábban is írtam, sosem az eszközzel kezdünk, hanem a céllal. Az ajánló és a kérdező más-más célokra és más körülmények között használta volna az adott mikrofont, így ami az egyiknek bevált, a másiknak nem. Segítő szándékkal ugyan, de bevitték az erdőbe.

Természetesen ezekben a csoportokban igyekszem tisztázni ezeket a célokat és úgy ajánlok terméket. Bármely területen fontosnak tartom, hogy ne csak felhasználói, de szakértői véleményeket is meghallgassunk.

3.)

Ugyanígy ajánlgatják például boldog-boldogtalannak a kamera stabilizáló eszközöket (szaknéven gimbal). Ilyeneket már lehet kapni bármelyik kameratípushoz, mobilokhoz, akciókamerákhoz és nagyobb kamerákhoz is, vagy van olyan típus, amelynek saját kamerája van. Azt ígérik neked, hogy ezzel szuper stabil és látványos videókat fogsz tudni készíteni.

Átvertek? Nem. Te átvered magad? Lehet.

Egy ilyen szerkezettel valóban tökéletesen stabilizált felvételeket fogsz tudni alkotni. És valóban képes leszel vele szép kameramozgásokat csinálni. Be is állítod az eszközt és most már stabilak a felvételeid.

Na és? Akkor most mi van?

Ha nem tudod hogyan kell videós fejjel gondolkodni, ugyanolyan unalmasak lesznek a videóid, mint előtte, maximum nem lesz benne a kezed remegése. Ha nem tudsz semmit a kameramozgásokról, akkor egy ilyen szerkezet nem fogja megcsinálni azt helyetted, még mindig a te kezedben van az irányítás.

Vagyis bármekkora is az ígéret, nem biztos, hogy a te szinteden ezzel kellene elsőként kezdened.

removu_rm_s1_300px
Zhiyun-Smooth-Q-3-300w
large_Osmo__300px
41-SQc9QMDL-300px

Különböző gimbal kamerastabilizáló megoldások

Jónéhány példát tudnék még említeni, annyi eszköztől bódulnak meg az emberek, hogy attól majd jó lesz minden, pedig sokkal fontosabb lenne az alapokkal kezdeni és lépésről lépésre haladni. A drónozás még jó példa, ebben most nem is mennék bele mélyebben.

A VideoNINJA képzési programban nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy segítsek ezeket a csapdákat elkerülni. A termék tesztek és ajánlók kíméletesek lesznek mindig is abban, hogy valami neked való-e vagy sem, szolgálja-e a vállalkozói céljaidat vagy sem.

A szoftvereket is mind tesztelem, mielőtt közzé tenném, hogy felhasználásra ajánlott vagy sem, ahogy azt is, hogy milyen célra és szintre megfelelőek. Pedig sokkal könnyebb lenne azt mondani, hogy használd azt a vágó programot amit én, mert én azt már úgy megszoktam és megszerettem:-)

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

Videókészítő

ONLINE MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w
Jól kinéző SZAKÉRTŐI VIDEÓK könnyedén

ONLINE TANFOLYAM

Phone-record-mockup-Miki-800px-3

"Varázspálca" INSTANT-VIDEÓ KÉSZÍTŐ

ONLINE TANFOLYAM

Instant-video-tanfolyam-course-thumbnail

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.