Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre ebben a témában, mert megosztja az embereket, ezért örülnék ha te is elmondanád, hogy mit gondolsz róla.

Mind a fotók, mind a videók annyira elárasztották az életünket, hogy az érzékszerveink nap, mint nap olyan méretű vizuális rohamot kapnak, hogy már nem tudjuk eldönteni mi számít valójában jónak... és egyben működőnek.

Szakmai szemmel nézve botrányos minőségű fotók és videók akár jóval nagyobb nézettséget is elérnek, mint egy valóban profin és nagy gonddal kivitelezett képi tartalom. Hogyan lehetséges ez? Fontos még egyáltalán, hogy minőségi képi tartalmat készítsünk vagy teljesen mindegy mit csinálunk, elég érdekesnek lenni?

Te hogyan látod ezt a kérdést?

Az én véleményem az, hogy mindig a cél és a célközönség határozza meg, hogy a tartalom, a minőség, vagy mindkettő prioritást kell-e élvezzen a videóidban.

Nézzünk néhány egyértelmű példát:

egy turista, aki túlélte Thaiföldön a 2004-es cunamit, a szálloda tetejéről a mobiljával egy nagyon pixeles, rossz felbontású, remegős videót készített álló formátumban a betörő szökőárról. Önmagában a felvétel élvezhetetlen. Mégis ezt a felvételt sugározták világszerte a híradókban, lévén annyira erős volt a hírértéke, egyedisége azáltal, hogy megörökítésre kerül benne a borzalmas pusztítás. Vagyis rendkívül erős volt benne a tartalom.

Az a vlogger, akit a személyiségéért, megjelenéséért, poénjaiért, témáiért tízezrek, százezrek követnek, könnyebben lesz sikeres kevésbé minőségi tartalommal is. Például tini lányok nem azért fogják sorról sorra nézni egy jóképű és jófej srác videós posztjait, mert érdekes kameraállásokat, pontos expozíciót és kompozíciókat, vagy egyedi és látványos vágást prezentál a videóiban. Azért követik, mert maga a srác érdekli őket.

Nézzünk kevésbé egyértelmű példákat:

mi a helyzet annak a szakértőnek a videóival, aki például üzleti videósorozatot készít arról, hogy hogyan legyen valaki sikeres? Az ő megítélésére milyen hatással van egy gyenge minőségű videó?
Például egy olyan, ahol rossz kompozícióban, ellenfényben látjuk őt egy ablak előtt és még a hangminőség is rossz, alig hallani, amit mond.

Nekem az a véleményem, hogy ilyen célok és célcsoport esetében mondjon ez az ember bármilyen okosakat is, a nézőnek lesznek ellenérzései, fenntartásai.

Biztos, hogy olyan sikeres ez a fickó, ha még egy normális videóra sem telik neki? Hogy még annyira sem igényes, hogy ha magának nem tudja megcsinálni, akkor erre megkérjen egy szakembert? Miközben maga is azt akarja elérni, hogy őhozzá, mint szakemberhez forduljanak az emberek a problémáikkal és fizessék meg az ő szaktudását?

Ugye elég disszonáns a dolog?

Nekem az ilyen videók mindig ellentmondásosak, ezért az olyan ügyfeleimnek, ahol a téma, a cél és a célcsoport minőségi terméket feltételez, azt szoktam javasolni, hogy szánjanak időt arra, hogy a róluk megjelenő képi tartalom – legyen az fotó és/vagy videó – összhangban legyen azzal a minőséggel, amit kommunikálnak.

Természetesen nem arról beszélek, hogy béreljenek ki egy csili-vili stúdiót exkluzív berendezéssel. Lehet ez a videó egy teljesen homogén háttér előtt is. Csak legyen jó a kompozíció, az élesség, a fényérték, legyenek normálisak a fények és tisztán érthető a hang. Ez nagyon könnyen megtanulható és máris sokkal hitelesebb a mondandó.

Vannak egyébként, akik vállalkozás fejlesztőként pont ennek az ellentétjét tanítják, vagyis, hogy akkor vagy a leghitelesebb, ha mindent full amatőren mutatsz meg, olyan környezetben, amiben vagy. Például egy kisgyermekes anyuka, aki háztartással, életvezetéssel kapcsolatos témát tanít, az a videóit nyugodtan vegye fel a nappaliban, háttérben a halomban álló vasalni valóval és a rohangáló gyerekkel...

Én úgy gondolom, ezek a célcsoport egy részénél valóban működni fognak, mert azonosulnak az oktatóval abban, hogy „ő is ember”, neki sem mindig makulátlan a lakása. Ugyanakkor rengeteg vevőt is fog veszíteni, mert lesznek akik meg úgy állnak hozzá, hogy „mit akar ez nekem tanítani, ha a saját életében sem tud rendet tartani”, illetve lesznek, akiket zavarni fog, a mondanivalóról eltéríti a figyelmét a rohangáló, kiabáló gyerek.

Én ezzel úgy vagyok, mint a dohányzás kérdésével: ha nem teszed, biztosan nem bántasz meg senkit, ha teszed, lesz akit zavarni fog a füstje.

Véleményem szerint kevesebb ember fog tőled idegenkedni, ha minőségiek a videóid (értve ezalatt mind a technikai kivitelezést, mind a tartalmat, kinézetet), mintha amolyan „ahogy esik úgy puffan” alapon csinálnád.

Te mit gondolsz erről? Nagyon örülnék, ha megírnád a véleményed. Csak egyszerűen válaszolj arra az emailre, amiben ezt a cikket elküldtem. Vagy küldj egyet ide kattintva:

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

Videókészítő

ONLINE MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w
Jól kinéző SZAKÉRTŐI VIDEÓK könnyedén

ONLINE TANFOLYAM

Phone-record-mockup-Miki-800px-3

"Varázspálca" INSTANT-VIDEÓ KÉSZÍTŐ

ONLINE TANFOLYAM

Instant-video-tanfolyam-course-thumbnail

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.