Kiváltják-e a mobiltelefonok a hagyományos kamerákat?

Valószínű nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy a mobilokban lévő kamerák egyre jobbak és óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Mekkora újdonság volt, mikor először került mobiltelefonba kamera! És ha visszagondolunk milyen felbontású és minőségű fotókra volt képes? Ma már meglehetősen megmosolyogjuk az akkori teljesítményt, pedig alig 10-15 évről beszélünk.

Manapság a mobilokkal 4K (sőt, némelyikkel 8K) felbontású videót rögzíthetünk vagy akár raw formátumban fotózhatunk, a fotók felbontása többnyire 12-16 Megapixel között mozog a jobb készülékeknél, de vannak 50, sőt 100 Megapixel feletti felbontásra képes mobilos kamerák is.

Értelemszerűen egyre többen, sőt igazából mindenki használja a mobilját fotózásra, videózásra, hiszen egyre jobb minőséget érhetünk el vele, egyre könnyebben. Többször hallottam már beszélgetésekben azt is, hogy fényképezőgépekre, kamerákra nincs is többé szükség, a mobilokkal akár ugyanolyan vagy még jobb minőséget lehet elérni.

pexels-photo-88476-600px

Valóban kiváltják a mobilok a hagyományos kamerás eszközöket? Illetve kiválthatják valaha őket?

Ha engem kérdezel (és bármelyik profi fotóst vagy filmest), akkor a válaszom NEM. Pontosabban nem mindegyik kamerát fogják kiváltani.

Természetesen nem láthatom előre a jövőt, lehet kitalálnak olyan új technológiákat, amelyekkel ez teljes körűen lehetővé válik, de a jelenleg adott műszaki lehetőségek mellett csak az egyszerűbb kamerák kerülhetnek kiváltásra.

De miért? Hiszen a mobilok már tényleg szuper jó fotókat és videókat csinálnak!

Kezdjük azzal, hogy az egyszerű kompakt kamerákat tulajdonképpen már ki is váltották az okostelefonos kamerák. Ez olyannyira igaz, hogy a Nikon 2017 őszén bejelentette egy kínai gyárának bezárását, a döntést pont a mobilos kamerák okozta piacvesztéssel indokolták. Sőt, egy személyes tapasztalat megerősítésként: mikor a tanfolyamom kapcsán olyan fiatalokkal beszélek, akik mobillal akarnak megtanulni videózni, több esetben is kiderült már, hogy nem is tudják mi az a kompakt kamera. Egyszerűen már nem hallottak róla.

Miért tud egy jobb okostelefon kamerája versenyre kelni a kompakt kamerákkal? Az ok egyszerű, nagyon hasonló tudásúak technikailag, illetve nagyon hasonló képek készülhetnek velük. Sőt, a mobilokban már sok esetben nagyobb fényerejű lencséket találunk, amelyekkel gyengébb fényviszonyok között akár a kompakt kamerákénál is jobb fotókat vagy videókat készíthetünk.

Beállítások terén a kompakt kamerák többsége pont ugyanúgy le van egyszerűsítve, mint a mobilos kamerák funkciói. Jobb okostelefonokon pedig már részletes manuális beállításokat is találunk, amelyeket a kompakt kamerák esetében is csak a jobbak tudnak. Kép- és videó felbontás tekintetében is abszolút versenyre kelnek a mobilok a kompakt kamerákkal.

Az egyetlen dolog, amiben a kompakt kamerák sok esetben jobbak a jelenlegi mobiloknál, az az optikai zoom lehetősége. A legtöbbüknél minimum négyszeres optikai zoom-ot találunk, a komolyabb készülékek ennél is jobb közelítési lehetőséget adnak. Ugyanakkor ezekre is igaz, hogy csak jó fényviszonyok mellett biztosítanak élvezhető képet.

E téren is kezd megszűnni a kompakt kamerák ezen előnye: a legújabb zászlóshajó mobiloknál megjelent az optikai zoom lehetősége azáltal, hogy több külön lencsét építenek a kameraegységbe, és ma már van olyan mobil, amelyiknél a veszteségmentes optikai közelítés is ötszörös!

Mégis, mivel ez az egyetlen tulajdonság, amivel egy kompakt kamera jobb lehet a mobilos kameránál, az okostelefonok nyújtotta kényelem és a bennük lévő kamera minősége már elég erős befolyásoló tényező ahhoz, hogy az ember inkább otthon hagyja (vagy meg se vegye) a kompakt kamerát és inkább a zsebében lévő eszközzel kivitelezze mindazt, amit, vagy amihez közeli eredményt a kompakt kamerával érne el.

canon-camera-lens

forrás: Canon Inc.

Mi a helyzet a komolyabb kamerákkal?

Sokszor hallottam már, hogy „a mobilom olyan képeket csinál, mint egy DSLR!” Lehetséges ez? Egy okostelefon olyan fotókat, videókat tudna készíteni, mint egy tükörreflexes kamera?

Nos, bizonyos körülmények között valóban összehasonlíthatók e két, teljesen különböző eszközzel készül felvételek. De csak bizonyos körülmények között. És e körülmények inkább ritkák, mint mindennaposak.

Valóban szuper felvételekre képesek a legjobb mobilok, mind fotóban, mind videóban. De ugye nem gondolod, hogy egy akár 300.000.-Ft-os okostelefon kamerája (ahol a telefon teljes értékéből a kamera mindössze egy töredéknyit tesz ki) valóban versenyre kelhet olyan kamerákkal, ahol maga a képrögzítő egység, vagyis a kamera a milliós értékig, minden egyes ráhelyezett optika pedig a félmilliós értékig terjed?

Mi az, amiben egy mobilos kamera sosem fogja utolérni a professzionális tükörreflexes fényképezőgépeket (vagy a tükör nélküli MILC gépeket sem)?

Alapvetően 2 olyan tulajdonság van, amire a mobil (valószínűleg) sosem lesz képes: az egyik a kis mélységélesség, aminek segítségével a témára tudjuk irányítani a néző figyelmét, a másik pedig a változtatható látószög.

Tudom, az új mobilok már tudnak kis mélységélesség effektet is rávarázsolni a felvételekre. De ne felejtsük, hogy ez egy mesterséges effekt, és bár egyre jobbak, egyre valóságosabbak, de sosem lesznek képesek arra, amit valóban el lehet érni a profi kamerákkal. Például videózásnál, ha át akarnánk élezni egyik témáról a másikra, a mesterséges effekt valószínű nem tudná eldönteni, hogy mit is akarunk elérni és hibásan jelenítené meg a hatást. De mozgó témáknál sem lehet alkalmazni, ott nagyon meglátszik a "csalás".

De még ha a mesterséges mélységélesség effektet tökéletes szintre is fejlesztik, és annyi lencse lesz már a mobilokban, hogy kiváltja a leggyakrabban használt optikákat a fényképezőgépen, egy bizonyos szakmai szint után a professzionális kategóriájú kamerák és lencsék meghozzák a különbséget. És ez főleg a videóknál lesz tetten érhető.

Egyrészt, mert ott a fentebb említett mesterséges hatásokat nehezebb lesz létrehozni, másrészt pedig a technikai paramétereknek köszönhetően: a fényképezőgépekben található nagy méretű szenzorral vagy a termosz méretű optikákkal sosem versenyhez egy borsónyi méretű mobilos lencse vagy körömnyi méretű szenzor.

Magam is láttam már olyan projektet a neten, ahol be akarták bizonyítani, hogy a mobilokkal igenis versenyre lehet kelni a profi kamerákkal, például pár éve egy teljes játékfilmet forgattak le egy iPhone-nal. Csak azt felejtik ilyenkor ki a hírből, hogy ehhez mindenféle hack-eléssel profi optikákat erősítenek a mobilra, illetve ezen kívül a filmgyártásban megszokott eszközök is ott vannak segítségül, mint például a világítás.

how-to-mount-DSLR-lens-to-iphone

forrás: fstoppers.com

A neten lehet is kapni olyan adaptereket, amibe bele tudod rakni a mobilod és akkor akár olyan optikákat is hozzá tudsz csatlakoztatni, mint amiket a DSLR kamerákhoz.
Oké, értem, de akkor ez így még mindig a mobiltelefon vagy már ugyanúgy egy komplett fényképezőgép rendszer, ahol a mobil csak a képrögzítő eszköz? Ezt a megoldás ugyanúgy nem vágod be a farzsebedbe!:-)

Ez az összehasonlítás nyilván úgy értelmes, hogy a mobilt önmagában vetjük össze más kamerákkal.

Mi tehát a végkövetkeztetés?

Az, hogy a mobilos kamerák egyre jobbak és segítségükkel egyszerűbb célokra egyre könnyebben tudunk videót készíteni, ami egy szuper dolog.

Vannak olyan ügyfeleim, akik egyre ügyesebben videóznak a mobiljukkal és erre sok esetben bőven elég az okostelefonok adta színvonal és lehetőségek.

Ugyanakkor ha az adott videó céljaihoz számít a minőségi látványvilág, akkor a mobilok képalkotó korlátai bizony nagyon hamar előtérbe kerülnek és magasabb szintű eszközök után kell nyúlni.

Én azt jósolom, hogy ez még jó ideig így lesz.

 

Magam is azt tanítom, hogy kezdőként először a mobillal tanuljunk meg videózni és amennyiben indokolt a minőségi szintugrás, látványvilág, akkor tanuljunk meg komolyabb eszközökkel is dolgozni.

Üdv,

Terei Miki

Inges-logoval-transparent-cuccokkal-square-200px

Videókészítő

ONLINE MINI-TANFOLYAM

Online-tanfolyam2-150w
Jól kinéző SZAKÉRTŐI VIDEÓK könnyedén

ONLINE TANFOLYAM

Phone-record-mockup-Miki-800px-3

"Varázspálca" INSTANT-VIDEÓ KÉSZÍTŐ

ONLINE TANFOLYAM

Instant-video-tanfolyam-course-thumbnail

Személyre szabott "edzésprogram"

MAGÁNSZEMÉLYEKNEK

Nyaralás videó készítés egyéni képzés

Cégre szabott "edzésprogram"

VÁLLALKOZÁSOKNAK

RAS-004-500px-crop

Üzemeltető:

E-motion Pictures Kft.
2112 Veresegyház, Huszka Jenő u. 5/A.

Adószám: 13109109-2-13
Cégjegyzékszám: 13-09-181092

ÁSZF és Adatvédelmi Tájékoztatás

barion-card-payment-mark-2017-200px

A kényelmes és biztonságos online fizetést
a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Bankkártya adataid áruházunkhoz nem jutnak el.

© 2021 Minden jog fenntartva! E-motion Pictures Kft.